Skaffa dig domän och webbhotell

Skaffa dig domän och webbhotell är det första steget när du har valt inriktning och målsättning för din hemsida. En webbadress exempelvis http://www.bliaffiliate.se, eller domännamn som det också kallas kan vara i olika varianter och numera även innehålla tecknen å, ä och ö. Ditt domännamn blir din hemsidas direkta ansikte utåt och det första intrycket varje besökare får.

Det kan sägas vara det första du bör ta hänsyn till när du väljer domännamn.  Tänk också på att din hemsida gynnas av ett domännamn som har anknytning till innehållet. Exempelvis är bliaffiliate.se ett bra domännamn för en sida som handlar om hur man blir affiliate.

För att du ska kunna visa ett innehåll när någon besöker ditt domännamn (addressen till din hemsida) behöver du skaffa dig plats hos ett webbhotell. Kortfattat innebär det att webbhotellet ger din hemsida ett eget utrymme där allt innehåll lagras. Allt som oftast kan du skaffa ett domännamn och plats hos ett webbhotell på samma plats.

Beroende på om du vill få ett gratis domännamn eller om du vill betala för ett, finns det lite olika alternativ att välja bland. Det finns idag många hemsidor som erbjuder gratis domännamn och gratis plats hos deras webbhotell men med restriktionen att deras företag/hemsidas-namn finns med i adressen. Exempel på en hemsida som erbjuder just detta är WordPress, som då lägger till namnet WordPress efter ditt valda domännamn.

Ditt domännamn ser då exempelvis ut så här www.dinhemsida.wordpress.com. Notera att du ofta inte har möjlighet till samma hantering av din hemsida om du använder dig av en gratis plats hos ett webbhotell.
Här kan du se en videoguide hur du registrerar ett gratis domännamn hos WordPress.

Att köpa ett domännamn och betala för plats hos ett webbhotell har således fördelarna att ditt domännamn blir exakt som du vill ha det (förutsatt att det inte redan är upptaget), samt att du även får full kontroll över din hemsida. Exempelvis får du tillgång till mer avancerade funktioner och kan i större utsträckning hantera hur du vill att din hemsida ska bete sig. Du får ofta också ett större utrymme för din hemsida om du betalar för din plats webbhotell. Ett bra webbhotell som erbjuder både registrering av domännamn samt plats för din hemsida är Loopia.

Tänkvärt:
När du väljer ett domännamn kan det vara bra att undersöka hur konkurrenssituationen ser ut gentemot andra hemsidor. Finns det andra hemsidor med liknande namn som också erbjuder ett liknande innehåll? Om så är fallet kan det vara klokt att välja ett mer unikt domännamn. Det finns olika tjänster och program på Internet som erbjuder så kallade ”sökords-undersökningar” som kan ge dig en uppfattning hur många som söker på just de ord som ditt domännamn innehåller.

Posted in seo

Add Your Comment

* Indicates Required Field

Your email address will not be published.

*